Spracovanie medu
Proces výroby medu začína výletom včiel prieskumníc,ktoré zistia smer a vzdialenosť ku zdroju potravy a odovzdajú informácie v úli ostatným včelám pomocou včelieho osmičkového tanca. Po tomto včely lietavky húfne vyletujú. Po naplnení medového váčku sa vracajú včely do úľa. Prinesený nektár rozkladájú vo volých bunkách na plástoch a odparujú z neho prebytočnú vodu vetraním,aby ho zahustili. Medzi tým opakovane nasávajú nektár cez hltanové žľazy,ktoré produkujú enzýmy a pridávajú ich do nektáru. Tieto enzýmy štiepia zložité cukry (sacharozu) na jednoduché (glukozu)-hroznový cukor a (fruktozu)-ovocný cukor. Takto upravenú sladinu (nektár) včelami môžme nazývať včelí med.Včely si med ukladajú nad plodové teleso až po povrch buniek a zaviečkujú včelým voskom. Takto uskladnený med má včelám slúžit ako potrava pre ich potomstvo, predovšetkým na obdobie zimy. V priebehu zimy otvárajú jednotlivé bunky v plástoch a med konzumujú. Včely nám občas zbierajú aj medovicu,ktorá vzniká pri premnožení najmä vošiek a puklíc na stromoch ihličnatých aj listnatých,kríkoch aj tráv. Nabodávaním ihličiek a listov rastliny vylučujú šťavu,ktorú konzumujú vošky a prebytky vylučujú v podobe medovice. Túto medovicu zbierajú včely,osy,mravce. Mravce sa o populácie vošiek aj starajú a ochraňujú ich. Medovicové medy sú na zimu pre včely nevhodné lebo obsahujú pre nich nestráviteľné zložky.
https://www.youtube.com/watch?v=EhitfMfsJbo